FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Her finder du en række af de mest typisk spørgsmål, som vi får fra vores kunder. Læs dem i ro og mag, og du er godt klædt på.
Du er naturligvis også meget velkommen til at kontakte os.
Er solvarme og solceller det samme?
Nej, solvarme opvarmer vand, som så kan benyttes i boligen. Solceller derimod producerer strøm. Solcelleanlæg har stortset ingen vedligeholdelse.
Kan jeg virkelig købe et solcelleanlæg uden at få penge op af lommen?
Ja, højst sandsynligt. Du finansierer anlægget med et lån, og renter og afdrag for dette lån er mindre end din besparelse på elregningen. Læs mere om solcelleøkonomien her.
Er mit hus velegnet til et solcelleanlæg?
Der er en række faktorer der har indvirkning for økonomien i et solcelleanlæg. Nedenfor er en liste over de vigtigste områder:
- Dit hus har en tilpas sammenhængene skrå tagflade der peger mod syd, øst eller vest eller derimellem. Et anlæg laver 155-180 kWh pr. m2. Et fladtag er også en god løsning.
- Der må helst ikke opstå skygger på panelerne i dagstimerne (8-17).
Hvis mit tag vender direkte mod vest eller øst, kan det så betale sig at få solcelleanlæg?
Ja, det kan sagtens betale sig. I dag handler det om at holde op med at købe strøm, og et øst/vest anlæg laver strøm i længere tid i løbet af dagen (morgen og aften).
Er der sol nok i Danmark?
Ja, solcellerne i dag er så gode at de producerer strøm når det er lyst (og evt. overskyet), ikke kun når solen skinner. Med et anlæg på taget kan man ofte producere til eget forbrug, hvilket, økonomisk set, er det optimale. Sol indstrålingen i Danmark svinger kun omkring 10 % afhængig af hvor man befinder sig, så uanset placering så er solcelle energi en god investering. Kontakt os for at beregne økonomien i netop dit projekt.
Hvad nu hvis jeg producerer mere strøm, end jeg bruger?
Vores privatanlæg tilsluttes elnettet, hvilket betyder, at man idag sælger sit overskudsstrøm.
Hvor stort anlæg skal jeg købe?
Du bør vælge et anlæg der ligger omkring mellem 60-70% af dit fremtidige forbrug, eller lidt højere ved et hybridanlæg. Jo større del du kan bruge selv, indenfor samme time, jo bedre er din økonomi, men det er ikke afgørende for en god økonomi.
Hvad er forskellen på Wp og kWh?
Et solcelleanlæg har en maximal produktionskapacitet som måles i watt peak (eks. 4230Wp). Altså det maksimale antal watt som selve solcellerne kan lave med "fuld sol". Fordelt over året, med lange og korte dage, og fraregnet tab til ledninger og inverter, giver det en samlet produktion som måles i kWh (eks. 4000kWh). At tallene ligger tæt på hinanden er en tilfældighed.
Hvor stor er vedligeholdelsen på et solcelleanlæg?
Solcelleanlæg er stort set vedligeholdelsesfri. Inverteren må forventes udskiftet efter 12-15 år, og paneler med hældning >10 grader er selvrensende ved regn. Det er naturligvis en god ide, at holde øje med at produktionen er optimal. Alle dele af solcelleanlægget kan nemt udskiftes og der er ikke én stor dyr del man kan risikere skal udskiftes. For hybridanlæg skal GEL batterierne typisk skiftes hvert 5-6 år. Lithium batterier har en levetid på 18-20 år
Hvor meget CO2 udledning sparer jeg?
Ved at købe traditionelt fremstillet strøm i Danmark, udleder du typisk 0,55 ton CO2 årligt pr. 1000kWh. Har du et forbrug på 5000kWh udledes således 2,7 ton CO2 årligt (svarer til 55 træer), eller over 80 ton i anlæggets levetid. Du kan også sammenligne CO2 udledningen med din bils udledning. Ved at skifte til et 5000kW solcelleanlæg, kan du tilsvarende køre 19.000 km årligt med ”ren samvittighed”.
Skal anlægget forsikres?
Vi anbefaler, at du melder dit nye solcelleanlæg til dit forsikringsselskab. Herefter afgør forsikringsselskabet, hvilken betydning anlægget får for dine forsikringsvilkår. Der er forskelligt fra selskab til selskab hvordan de ser på et solcelle anlæg.
Stiger mit hus i værdi når jeg installerer et solcelleanlæg?
At installere et solcelleanlæg er en god investering for din bolig, også når du sælger den. Huskøbere har i dag stor fokus på husets driftsudgifter, og her er solcelleanlægget naturligvis en stor fordel. Det svarer til, at huse, der har gennemgået energiforbedring, kan sælges dyrere (eller nemmere) end nabohuset. Rent faktisk er værdien af dit solcelleanlæg uafhængig af fald i ejendomspriserne eller af tidens mode - hvilket nok ikke kan siges om et nyinstalleret køkken eller badeværelse.
Kan jeg finansiere et solcelleanlæg i banken eller hos mit realkreditinstitut?
Du kan finansiere dit solcelleanlæg i din bank, såfremt banken vil godkende dig til at låne. Du kan også finansiere solcelleanlægget hos et realkreditinstitut, ved at øge belåningen i huset (med friværdi). Dette er klart den billigste løsning.
Skal jeg have en speciel elmåler?
Ja, måske. Du skal have en elmåler, som kan måle strømmen i begge retninger, og som er en såkaldt summationsmåler. Det er altid dit elselskab, som leverer denne måler mod et begyr. Læs mere her.
Hvordan kan man følge el-produktionen?
Du kan følge el-produktionen på Inverteren, og endelig kan du, med ekstraudstyr, se produktionen på en hjemmeside via internettet, eller på mobilen via en App.
Skal elforsyningen eller kommunen godkende mit solcelleanlæg?
Anlægget (Inverterne) skal være godkendt af energinet, hvilket alle vore anlæg er. Du skal naturligvis være opmærksom på specielle lokalplaner, om området er fredet, eller andre servitutter som forhindrer opsætningen. Som regel er der dog ingen problemer forbundet med at installere et anlæg. Det er dog en god ide at spørge hos kommunen, om det er iorden at sætte et solcelle anlæg op.
Hvad vejer et solcelle anlæg på mit tag?
Vores solcelle anlæg vejer mellem 13.5 - 14.5 Kg pr. m2. Eksempel: 5760 Wp anlæg monteret på tegltag vejer 576 Kg og fylder ca. 40 m2 = 14.5 kg/ m2. Er det samme anlæg monteret på eternittag, så vil vægten være 13.5 Kg pr m2. Gælder for alle anlæg monteret på tage med hældning > 10 grader. Denne vægtforøgelse er normalt ikke et problem ved montering på beboelseshus, hvis ellers huset er opført efter gældende regler og lovgivning. Ved montering på udhuse eller carporte, kan det få enkelte tilfælde være et problem, da tagkonstruktionen kan være mere spinkel.
Dækker Viva Energi AS, hvis der opstår skader på taget som følge af monteringen?
Ja, Viva Energi AS har tegnet en forsikring i et stort dansk børsnoteret forsikringsselskab. Forsikringen dækker skader op til 10 millioner kr. hvis uheldet skulle være ude.
Hvem står bag de 5/10 års garanti på Inverter og paneler?
Det gør henholdsvis inverter- og panel producenten. Det er normalt ikke Viva Energi A/S der yder denne garanti, men producenten som udsteder garantibevis. Skulle Viva Energi A/S af en eller anden årsag ikke findes i fremtiden, så har du fortsat mulighed for at få dækket din garanti direkte fra producenten.