Placering af anlæg
Solceller i Danmark?
Kan solceller i Danmark virkelig betale sig, tænker du måske? Og svaret er ja, det er i dag en god investering. I tyskland har man samme mængde sol som i Danmark, og her er solceller meget udbredte. Erfaringen gennem flere år viser da også at produktionen er ganske attraktiv i forhold til investeringen. Læs mere om økonomien i solceller.
Placering i Danmark
Den gennemsnitlige solindstrålingen er målt gennem mange år, og derfor kender vi den ganske godt. Derfor kan vi ud fra anlæggets placering beregne hvor meget strøm det vil producere. Placeringen i Danmark har ikke den store betydning. Forskellen mellem bedste og dårligste placering er ca. 10 %. Se nedenstående kort over sol indstråling.
Fysisk placering på din grund
Følgende forhold gør sig gældende for den samlede produktionseffektivitet:
- Hældning (optimal: 38 grader i Danmark)
- Retning i forhold til syd (optimal: stik syd)
- Skygge på anlægget (bør ikke forekomme)
- Placering på jordkloden og antal solskinstimer
Solceller er i dag ikke så følsomme overfor placeringen, som de fleste tror. Generelt kan man sige at en sydvest- til en sydøst vendt tagflade er velegnet. Tabet ved at placere et anlæg på en sydvest eller sydøst vendt tag i forhold til direkte mod syd er kun ca. 5 %. Det giver en virkningsgrad på 95 %, hvilket blot betyder, at det tager 5 % længere tid inden anlægget har betalt sig hjem (f.eks. fra 9 år til 9 ½ år).
Direkte øst eller vest
Der er stadig god økonomi i anlægget, hvis taget vender stik mod øst eller vest. På et tag med 25 graders hældning er effektiviteten helt oppe på 82-85% af en direkte sydvendt tagflade, og betyder kun 1 år ekstra i tilbagebetalingstid.
Effektiviteten i forhold til vinkler og hældning ses af nedenstående figurer: